Právě si prohlížíte Výjezd Athény – duben 2022

Výjezd Athény – duben 2022

Drazí přátelé!

Před několika dny jsme se vrátily z Athén! Čistě ženský tým, Ilona a Lída, na místě navštěvoval rodiny, pomáhal se zajištěním základních potřeb, hlavně potraviny a pomáhal s obnovením projektu HART.

Plodný výjezd se nesl zejména v duchu pomoci matkám s dětmi, které mají na místě problémy zajistit základní potřeby své rodiny. Sehnat v Řecku zaměstnání je obtížné, zvláště pro maminku malého dítěte, řecká politika potřebné přehlíží, jiná pomoc se k lidem nedostává.

 

chlapec zkoušející si sportovní boty
Balení objemného nákupu

Návštěvy…

S balíkem základních potravin (hlavně dražšími položkami – jogurt, sýr, vejce, med, ovoce…), jsme postupně navštívily řadu afgánských a konžských rodin. Povětšinou s malými dětmi. Tyto rodiny sice mají kde bydlet, často ale nemají řadu potřeb. Především oblečení. 

V rámci návštěvy jsme se vždy ptaly, jak můžeme pomoci a následně potřeby dokoupily přímo s rodinami. Třeba boty (na fotografii výše), oblečení pro jednu afghánskou rodinu složenou třemi generacemi vzácných žen…

 

HARTS

Hlavním cílem výjezdu bylo podpořit obnovení projektu naší drahé Photene, která momentálně působí v Greek Forum of Refugees. V čem tento projekt spočívá?

Skupina uprchlických žen má prostřednictvím rukodělného workshopu  možnost vyrobit drobný nebo i větší výrobek (náramek, náušnice, tašku, obraz…), který může následně prodat a získat tak prostředky pro svou rodinu.

HARTS ale není jen dílna… Umožňuje totiž ženám různého původu, věku, zkušeností… spojit se dohromady v příjemné bezpečné společenství. Získávají tím nové přátele, podporu, budují si sebevědomí, zvedají vlastní kvalifikaci. Zejména ženy s blízkého východu, které nemají vzdělání propadají mnohdy iluzi, že nemají hodnotu, nic neumí a nic nedokážou. Díky HARTS ale přichází na to, že i ony dokáží mnohé. Toto vědomí je pak například motivuje i k tomu podpořit svou dceru ve vzdělávání, čímž se rozvíjí další generace.

HARTS bohužel musel být dočasně ukončen z důvodu epidemie. Setkávání bylo znemožněno, skladba žen v táborech i v Athénách se změnila. V CRS jsme velmi rádi, že se nám podařilo přispět k obnově projektu!

 

žena vyšívá náramek
ženy vybírají zipy ladící k bavlnkám na vyšívání

Ačkoliv nás to stálo značné úsilí, podařilo se nám zahájit projekt v jednom z řeckých uprchlických táborů. Společný čas s jehlou a bavlnkami v rukách s námi strávilo více než deset žen, různého věku, pocházejících zejména z Afghánistánu.

Pro další fungování projektu jsme pak pořídily bavlnky, zipy, jehly, nůžky a tkaniny. Projekt chceme dále podporovat nejen finančně, ale také propojit ženy v Česku a Polsku s těmi uprchlickými. Moc se těšíme, co z této spolupráce vzejde!