Právě si prohlížíte Pomoc pro další dvě domácnosti ukrajinských uprchlíků!

Pomoc pro další dvě domácnosti ukrajinských uprchlíků!

Drazí přátelé!

Včera jsme opět pomáhali v Havířově! Velké dík Kubovi, Martinovi za stěhování a rodině Martynkových za dar v podobě postelí a jednoho krásného překvapení pro naše ukrajinské přátele!

Včera jsme stěhovali postele a pračku pro čtyřčlennou rodinu (babička, maminka a dvě skvělé holky! – 4 a 11). A nakonec ještě i postel pro ukrajinskou ženu do jiné domácnosti.

Jak to v současné době vypadá?

Rodiny ve většině případů mají kde bydlet. (Pokud ne, pak je již opravdu velký problém  najít volné místo.) Nemají však byt patřičně vybavený. V Havířově například žijí desítky rodin pouze s matracemi a občasně drobně vybavenou kuchyní. Téměř každý den se na nás obrátí další ukrajinská maminka nebo babička o pomoc s vybavením.

Nejpotřebnější jsou pračky (občas také lednice) a poté postele a úložné prostory.

Rodina s dětmi, které jsou školou povinné nebo které jsou menší, má opravdu velký problém pokud žije bez automatické pračky. Žití na podlaze také není na delší dobu ideální…

Již nyní víme, že v příštích týdnech budeme mít co dělat!

Jak nám s pomocí můžete pomoci?

  • nabídněte starší, ale funkční nábytek (postele, komody, police), spotřebiče (PRAČKY!!!, lednice)
  • pomozte nám stěhovat! (pokud máte dodávku nebo jen sílu a ochotu přenést potřebné vybavení z místa na místo!)
  • Podpořte nás finančně!

Každý výlet s nábytkem a spotřebiči nás stojí několik tisíc korun, kdy se snažíme maximálně využít darů a nakupovat věci z druhé ruky. Každá koruna tak může nějaké rodině udělat domov krásnější!

 – č. ú. Projektu Naděje pro národy je 2601742826/2010 (lze využít také projekt na Darujme)

Co naopak není potřeba?

  • nádobí (většina rodin toto vybavení má, sami máme nějaké navíc, o které ale není prozatím zájem) x často je ale poptávka po mixérech, robotech… (ukrajinské ženy často rády pečou!!! 🙂 )
  • ložní prádlo, ručníky (stále nějaké máme ze začátku sbírek, obecně jej rodiny mají, nabízíme např. druhé pro dobu praní apod.)
  • velký a těžký nábytek (značně nám komplikuje stěhování a mnohdy je nad lidské možnosti)