Právě si prohlížíte Modlitby CRS – migrační situace v Řecku

Modlitby CRS – migrační situace v Řecku

Drazí přátelé CRS!

V neděli 16. 5. se chceme opět modlit společně v modlitebním řetízku. Téma pro tento měsíc je migrační situace v Řecku. Ta je dlouhodobě velmi špatná, ale pandemie ji ještě zhoršuje. Pomoc nepřichází od neziskových organizací či dobrovolníků. O problematice migrace se také výrazně méně hovoří, což v mnohých lidech vyvolává dojem, že problém zmizel.

Co se momentálně děje v Řecku?

Jak zde lidé na cestě žijí?
Řecká azylová politika dlouhodobě vytváří prostředí, ve kterém má co nejmenší povinnosti vůči migrujícím. Není se čemu divit, péče o migrující je velmi nákladná a Řecko je velmi často první evropskou zemí, do které migrující vstoupí. To např. znamená, že se snaží co nejrychleji vyřídit žádosti o azyl. O ty, kteří azyl nebo doplňkovou ochranu dostali a ty, kterým byla žádost zamítnuta se totiž již nemusí tolik starat. V tomto systému je tak sice asi největší šance v Evropě azyl dostat, současně to ale znamená, že po vydání rozhodnutí, jak pozitivního tak negativního, se už o tyto osoby Řecko nepostará.
Výsledek? Lidé na ulici, bez potřebných léčiv, potravin, oblečení, hygienických pomůcek.
Situace v uprchlických táborech?
Lidé na cestě se velmi často „zaseknou“ již na cestě k pevninskému Řecku, a to na ostrovech v Egejském moři. Na těchto ostrovech, zejména na Lesbu a Samu. Byť se o tamějších táborech již tolik nemluví, situace zůstává velmi znepokojivá. Tábory jsou přelidněné, často bez potřebných zařízení, podléhající povětrnostním podmínkám.
Problémy jsou také v táborech na pevnině, které neposkytují důstojné žití. Covid řadu táborů na měsíce zavřel, což znemožňuje jak pomoc, tak také kontrolu nad tím, co se za jejich zdmi děje.
Děti?
Uprchlické děti nemají ve většině případů nárok na vzdělání. Do školy mohou chodit pouze ty děti, které dostaly azyl. Všechny ostatní se bohužel musí naučit číst, psát, počítat apod. v domácím prostředí. (Děkujeme za Vaši pomoc s výbavou školy v kempu Ritsona, s pomocí dále pokračujeme!)
Řadě dětí schází také potřebná lékařská pomoc. Následky cesty, života na ulici, špatné výživy apod. jsou cukrovka, vážné alergie, astma, srdeční choroby…)

Děkujeme za Vaše modlitby! Do jednotlivých oček řetízku se opět můžete zapsat zde. Okénko není určeno striktně pro jednoho, takže v případě potřeby využijte i následující sloupce.

Modlitebních náměty:
– solidarita mezi státy Evropské unie při přerozdělování povinností
– nová Společná evropská azylová politika, která by lépe reflektovala možnosti jednotlivých států a migrační cesty
– důstojné a bezpečné bydlení, zabezpečení základních potřeb
– bezpečná cesta (push-backy na moři, pašeráctví, obchod s bílým masem)
– obnova dobrovolnické činnosti v Řecku, finanční a jiná podpora pomáhajícím organizacím
– dostačující lékařská péče
– vzdělání pro uprchlické děti
– šíření Božího slova mezi lidmi na cestě, naděje a pocit Boží blízkosti