Právě si prohlížíte Novinky na poli migrace

Novinky na poli migrace

Drazí přátelé!

Přinášíme Vám krátké shrnutí toho, co se děje na poli migraci v Evropě právě nyní. Pro ty, kteří pravidelně sledují naše sociální sítě není novinkou, že se zvedají počty osob, které přechází přes naše území.

Syrští uprchlíci u nás

V současné chvíli přes území České republiky migrují především Syřané, a to zejména do Německa. U nás jsou pouze zaevidováni, následně pokračují do své cílové destinace. S největší pravděpodobností tito lidé cestují vysoce organizovaně, s převaděči, kteří je dostanou i přes hranice, které jsou obvykle hlídané. Cesta se pomalu mění, nyní se zdá, že převažuje ta suchá (tedy bez cesty přes Egejské moře).

Push-backs na moři

I přes tuto změnu se neustále zvyšují počty násilně odsunutých lodí (případně ignorovaných plavidel) na Středozemním moři. Řekové lodě dokonce vytlačují ze svých pobřežních vod. Tento postup je nelegální, ale tiše (a někdy možná i hlasitě) akceptovaný.

Před nedávnem na následky ignorace ze strany Maltských sil zemřela čtyřletá Syřanka na dehydrataci. Její poslední slova byla: „Mám žízeň.“.

Problém push-backů je čím dál tím silnější a neměl by nám být lhostejný! Vystavit lidi dalšímu nebezpečí není řešením problémů spojených s migrací!

Ukrajinští uprchlíci

Co se týče uprchlíků z Ukrajiny, zde se situace až tak dramaticky nemění. V současné době je však zřejmé, že zejména starší ukrajinské děti budou mít problém se vzděláváním. Na střední školy se údajně přihlásila pouze čtvrtina odhadovaných počtů. Bohužel z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že na cestě ke studiu stojí hodně překážek, od jazykové bariéry po kapacity.

 

Další tipy na čtení:

Aktuální počty a slovníček pojmů aktuálně vytvořil Člověk v tísni – stojí za přečtení!