Právě si prohlížíte Modlitební výzva listopad 2021 – Běloruská hranice v. 2

Modlitební výzva listopad 2021 – Běloruská hranice v. 2

POZOR UPDATE!

Vzhledem k neustále se zhoršující situaci jsem se rozhodli držet výzvu každou neděli až do vyřešení problému! Jak náš tým minulý týden zjistil, na místě především chybí jakákoliv pomoc! Oba státy neumožňují přísun humanitární a lékařské pomoci! Modleme se společně za řešení!

 

Drazí přátelé!

Situace na polsko a teď už i litevsko-běloruské hranici se nijak výrazně nezlepšila, dokonce se ještě zhoršuje. Chceme tak i nadcházející neděli věnovat modlitbám za politickou situaci, která vytváří konflikty a humanitární krizi!

Zapsat se můžete tradičně v této tabulce. Opakujeme, že již zapsaný modlitebník není na překážku jiným! Budeme také moc rádi, pokud si na tuto výzvu vzpomenete ve svých sborech při nedělní bohoslužbě nebo při společných setkáních!

Situace je opravdu vážná a čistě politicko-ekonomický boj mezi Běloruskem a EU vyvolává kritický stav pro stovky až tisíce lidí, kteří nyní nemají možnost se vrátit a ani kráčet vpřed. Na hranici již několik lidí zemřelo na podchlazení. Zejména malé děti jsou tímto silně ohroženy. 

Co se na hranici vlastně děje?

Běloruský režim de facto přišel s řešením, jak vyzrát nad sankcemi EU. Tímto řešením by mělo být vlastně totéž co před několika lety posunulo Turecko do poněkud bližšího vztahu s Unii. Migrující…. 

Běloruský režim vydává v domovských státech (Irán, Irák, Syrie..) turistická víza do Běloruska. Zajišťuje také zřejmě lety do Minsku. Následně pak příchozí přesune na hranice, kde jim již neumožní jinou cestu než vpřed. Tam jim ovšem cestu blokují Poláci nebo Litevci, kteří se obávají, že pokud ustoupí, bude pak počet nově příchozích stoupat. 

Reálně tento boj dopadá na dnes již tisíce lidí, kteří jsou uvězněni v příhraničních lesích, v chladu, vlhku a bez zabezpečení.  Oba státy již vyhlásily výjimečný stav, který neumožňuje volný pohyb v daných oblastech.  To nejen umožňuje zásahy ozbrojených složek, ale také znemožňuje distribuci pomoci.

Tým Projektu Naděje pro národy nyní nedaleko oblasti zjišťuje možné varianty pomoci. Zdá se, že výjimečně je materiální pomoci dostatek, je ovšem skoro nemožné tuto pomoc distribuovat….

Informace můžete najít i v rámci tohoto rozhovoru.