Právě si prohlížíte Bosna srpen 2022

Bosna srpen 2022

  • Rubriky příspěvkuUncategorized

Drazí přátelé!

Vrátili jsme se z Bosny a přinášíme informace o tom, co se na místě dělo, koho jsme potkali a jak jsme na místě pomáhali! Na výejezd se tentokrát vydal tým ve složení Lída, Mateusz, Štěpán a Staszek, který v oblasti Bihače, Velike Kladuši a Cazinu strávil šest dní službou lidem na cestě a přinášením Dobré zprávy!

V rámci výjezdu jsem mapovali stará i nová místa, kde se migrující provizorně zdržují. Řada míst, která známe z dřívějších výjezdů zejí prázdnotou. Často jsou také před dalšími obyvateli zabezpečeny – zazděnými okny a dveřmi, mřížemi…

Celkový počet migrujících v Bosně postupně klesá. Také díky tomu je již Bosna a Hercegovina lépe připravená na zvládání většího počtu příchozích. Mění se také struktura migrujících. Původně čistě blízkovýchodní skupinky se postupně mění v africké. Na místech jsme potkali Afghánce, Pákistánce, Alžířany, konžany, guinejce, gambijce, osoby z Burundi a Ghany.

Zatímco Afričané jsou na místě krátce, blízkovýchodní migrující povětšinou zkouší hranici přejít již řadu let. Potkali jsme muže z Alžíru, který jako jediný z třicetičlenné skupiny doposud nebyl schopen přejít bezpečně hranici. Cítí beznaděj, podobně jako řada dalších, kteří jsou na cestě třeba i pět let.

Spíše než materiální pomoc (,kterou jsme ovšem také zajišťovali) lidé na místě potřebují podporu, porozumění a Naději! 

Můžeme s radostí říci, že v tuto chvíli nemáme z evangelií a dalších titulů ve francouzském jazyce ani stránku! Paštu a urdů se tomu blíží… Především Afričané přijímali Slovo a modlitbu s nadšením, které bylo nakažlivé! Dostali jsme se také do zajímavých rozhovorů o islámu s muslimy.
Velmi často jsme se také bavili o tom, co lidé na cestě nechávají doma. V případě mužů jsou to často malé děti a manželka.

Velmi se jim stýská. Děti jim rostou před očima na obrazovce telefonu…

Na místě jsme pomáhali zejména potravinami. Ačkoliv základní suroviny skupiny většinou od některé z neziskových organizací dostanou, chybí bílkoviny (maso, vajíčka, mléko) a také potraviny na cestu – plechovky, které není třeba ohřívat, proteinové tyčinky apod. Pomohli jsme také s hygienickými potřebami (zejména pro ženy), vitamíny pro děti i dospělé, darovali jsme také boty, kalhoty nebo třeba zařídili ve dvou domech sušárnu, která odolá i dešti!

Jedné ze skupin jsme pak pořídili hrnec, aby mohli vařit pro všechny najednou! Doposud pro 30 lidí museli vařit v etapách, což bylo náročné!

Děkujeme, že jste s námi byli v modlitbách nebo finančně!